Categorieën
Draad en kabel

Wat zijn de brandveiligheidsnormen voor kabels?

Voor de brandveiligheid van kabels heeft Europa de Construction Products Regulations (CPR) opgesteld. Dit zijn strenge eisen om te bepalen hoe veilig een gebouw is. CPR is de Europese regelgeving voor bouwproducten met de volgende doelen:

Meer helderheid; betrouwbare en eenduidige informatie vanuit 1 bron
Hogere kwaliteit; risicoafname
Hogere mate van veiligheid; minder slachtoffers

Bij een kabel wordt gekeken in hoeverre deze bestand is om vlam te vatten en wat de reactie is op het vuur. Het is belangrijk hoe goed de kabels bestand zijn tegen brand en naar het behoud van de kabels wanneer er brand is geweest.

De eisen uit het CPR zijn verwerkt door NEN in een NEN 8012 certificering. De nadruk ligt op brandveiligheid en de rol die kabels spelen. De veiligheidsnormen zijn verplicht om na te leven. Kabels worden onderverdeeld in een aantal classificaties. Hieronder zie je de verschillende brandrisico’s met de bijbehorende classificaties. De fabrikanten van kabels zijn verplicht deze eisen te vermelden.

Laat je hierin vooral adviseren door professionals die ervaring hebben met het bepalen de geschikte brandveiligheidsclassificatie voor je gehele bekabeling. Neem hiervoor eventueel contact met ons op.

NEN 8012 introductie – Grayle Kennisbank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 7 =