Categorieën
Schakelmateriaal

Wat is een stopcontact en wat zijn de mogelijkheden?

Het stopcontact is het contactpunt waaraan je elektrische apparaten kunt koppelen met een stekker.

Vast stopcontact

Vaste stopcontacten monteer je in de muur of op de muur. Je hebt de keuze uit inbouwcontactdozen en opbouwcontactdozen. Inbouwcontactdozen zijn het meest gangbaar binnenshuis, omdat de afwerking strakker is en er minder materiaal uit de muur steekt.

Verplaatsbaar stopcontact

Een verplaatsbaar stopcontact is er een die je eenvoudig kunt verplaatsen. Dit zijn dozen met meerdere contactpunten, zoals een haspel of tafelcontactdoos. Deze zijn vaak voorzien van een lampje om aan te geven of de stroom aanstaat.

Met of zonder randaarde

Stopcontacten zijn beschikbaar met of zonder randaarde. Randaarde wil zeggen dat het voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan als er een lekstroom ontstaat. Je kunt dit herkennen aan metalen klemmetjes en de diepte van een stopcontact.

Een geaard stopcontact is veiliger, maar je hebt wel een aardedraad nodig (een geelgroene draad). Wanneer deze niet aanwezig is, zal je deze naar al jouw stopcontacten moeten trekken. Daar ben je wel even druk mee en kun je beter laten doen door een professional.

Kinderbeveiliging

Heb je kinderen of heb je plannen voor de toekomst? Dan is het verstandig om jouw stopcontacten te voorzien van kinderbeveiliging. Hierdoor wordt het lastiger om sleutels, pennen of andere metalen objecten in het stopcontact te krijgen.

Enkel of tweevoudig

Stopcontacten hebben je in 2 verschillende uitvoeringen; een enkele of tweevoudige uitvoering. Deze heb je eventueel ook weer met of zonder randaarde.

Een enkelvoudig stopcontact betekent een contactdoos met 1 aansluiting. Een tweevoudig stopcontact betekent een contactdoos met 2 aansluitingen. De afdekking die je erop monteert, heeft de mogelijkheid tot 2 stekkers in plaats van 1.

Binnen of buiten

Zowel inbouw als opbouw is geschikt voor binnen of buiten. Wanneer je te maken hebt met buiten en vochtigheid is het verstandig te kiezen voor een stopcontact met een klapdeksel en geschikt voor buiten (IP-waarde). Dit beschermt de contactdoos tegen vocht en vuil.

IP-waarde

De IP-waarde van een stopcontact geeft aan hoe waterdicht en stofdicht het product is. Het eerste cijfer staat voor de stofdikte en het tweede cijfer voor de waterdichtheid. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter het stopcontact. Het advies is om altijd minimaal een IP-waarde te hanteren van IP-44 als je werkt met stopcontacten voor buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − negen =