Categorieën
Schakelmateriaal

Wat is een dimmer?

Een dimmer is een schakelaar met een draai of schuifsysteem. Met een dimmer kun je de sterkte van de verlichting regelen. Hoe lager de lamp gedimd is, hoe minder energie je verbruikt. Dit maakt een dimmer energiebesparend.

Om te weten welke dimmer je nodig hebt, is het belangrijk dat je weet welk type lichtbron je wilt dimmen en de spanning die deze nodig heeft (230 of 12 Volt), of de lamp gedimd kan worden en of je gebruik moet maken van een transformator.

Let op!
Een ledlamp is vaak niet te combineren met een standaard gloeilampdimmer. Dan gaat deze knipperen, zoemen of trillen. In het uiterste geval kan de lamp kapotgaan. Je hebt dus een leddimmer nodig.

Maximaal vermogen

Elke dimmer heeft een maximaal vermogen (Watt). Het is van belang om het minimale vermogen en het maximale vermogen te achterhalen. Binnen dit vermogen maak je een keuze voor de dimmer.

Als er meer dan 1 lamp is aangesloten, krijgt iedere verlichtingsbron dezelfde vermogen van de dimmer. Het wordt evenredig verdeeld. Het vermogen vind je op de dimmer of de verpakking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =