Categorieën
Groepenkasten en componenten

Wat is het verschil tussen een 1 fase en 3 fasen groepenkast?

Het is belangrijk om van tevoren te weten of je een 1 of 3 fasen groepenkast nodig hebt.

1 fase groepenkast
Een 1 fase groepenkast is een type met 2-polige aardlekschakelaars en 2-polige hoofdschakelaar. Deze groepenkasten worden vaak gebruikt in woonhuizen of appartementen.

3 fasen groepenkast
Een 3 fasen groepenkast heeft, net als de 1 fase, 2-polige aardlekschakelaars. Echter, heeft een 3 fasen een andere hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar is 4-polig waarvan de breedte het dubbele is.

In een 3 fasen groepenkast is het mogelijk om een krachtgroep te plaatsen. Het gaat dan om een 3P + N automaat. Deze is geschikt voor een krachtaansluiting. Hierbij dien je een 4-polige aardlekschakelaar toe te passen. Heb je niet genoeg vrije ruimte in je groepenkast? Dan kun je kiezen voor een aardlekautomaat.

Wat is het verschil?
Het verschil kun je opmerken door te kijken naar de kWh-meter in de meterkast. 220/ 230 Volt staat voor een 1 fase groepenkast. 3x 220/ 230 Volt of 380/ 400 Volt is een 3 fasen groepenkast.

Laat het plaatsen van een groepenkast uitvoeren door een professional. Dit is een van de belangrijkste componenten in je installatie. Wanneer dit goed gebeurt, heb je er geen omkijken meer naar en weet je zeker dat alle elektrische aansluitingen en installaties goed werken.

Ben je op zoek naar een erkende installateur? Neem hiervoor contact met ons op. Wij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste professional die je op locatie kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 3 =