header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Een slim huis verhoogt je wooncomfort
  • Home
  • Blogs
  • Een slim huis verhoogt je wooncomfort
Een slim huis verhoogt je wooncomfort Een slim huis verhoogt je wooncomfort

Hoe kan een slim huis bijdragen aan je wooncomfort?

Tegenwoordig kan je bijna alle elektrische apparaten in huis samen laten werken en of bedienen vanaf bijvoorbeeld je telefoon. Hoe lekker is het, dat je thuiskomt van een lange dag hard werken en dat je huis al lekker warm is, omdat jij de verwarming al op afstand hebt ingeschakeld. Dit is nog maar een voorbeeld van hoe je je wooncomfort kan verhogen met een slim huis. 

 

Wat kan je allemaal slim maken in je huis? 

Een slim huis creëer je door je elektrische apparaten via een app te koppelen aan je smartphone of tablet. Je kan je apparaten dan op afstand bedienen of gegevens aflezen zoals het verbruik van de apparaten of beelden van bijvoorbeeld je slimme deurbel. 

De slimme deurbel geeft een melding wanneer er iemand voor de deur staat. Ook kan je de slimme deurbel een seintje op basis van beweging laten geven als er iemand langs je deur loopt.  Je kan je huis ook slim beveiligen, bijvoorbeeld met een slimme beveiligingscamera.

Je kan de beveiliging ook koppelen aan de verlichting, waardoor als het alarm afgaat, de lampen aangaan. Maar je kan de verlichting ook slim maken om je wooncomfort te verhogen. Je hoeft niet eens direct al je ledverlichting te vervangen. Er is namelijk ook een wifi dimmer, waarmee je normale ledverlichting slim maakt.

Wil je naast wooncomfort ook besparen op energie met je slimme huis? Dan kan je bijvoorbeeld een slimme thermostaat nemen. Je krijgt hiermee meer grip op je energieverbruik. En helpt je daardoor te besparen. Zo kan je je apparaten zoals je slimme keukenapparaten, airco en tv zo efficiënt mogelijk en daarmee energiezuinig gebruiken. 

Om in je slimme huis je wooncomfort te verhogen kan je zelfs je stofzuiger op afstand aansturen, of je gordijnen openen of sluiten, zo vanuit je luie stoel en via de babyfoon checken of je kindje nog lekker slaapt en eventueel een slaapliedje aanzetten. En wil je zelf graag een lekker muziekje opzetten? Ook dat kan je regelen via een smartspeaker. 


Wat is een Domotica systeem? 

Domotica is het toepassen van elektronica in bijvoorbeeld huisnetwerken om de processen te automatiseren in en om een slim huis, een kantoor of een klein bedrijf. Een Domotica systeem bedient de verlichting, verwarming, zonwering, audio, ventilatie et cetera op basis van diverse geschakelde inputs. Deze activeer je handmatig of automatisch. 

 

Wat kost het om je huis slim te maken? 

Om je huis slim te maken is het nodig om je elektrische apparaten te automatiseren. Welke apparaten je wil laten automatiseren bepalen grotendeels de prijs. Je kan alles ineens laten automatiseren of in stappen apparaten vervangen of toevoegen. Er is een prijslijst beschikbaar met een indicatie van prijzen. Dit is op basis van dat een professional de apparaten komt installeren. 

Voor het slim maken van je keuken betaal je gemiddeld tussen de 6000 en 16.000 euro. Voor de woonkamer bedraagt dit gemiddeld tussen de 3500 en 12.000 euro.  Voor je badkamer tussen de 2500 en 7000 euro. Voor de slaapkamer tussen de 1000 en 3500 euro. Voor verlichting in het algemeen ben je gemiddeld tussen de 1000 en 3000 euro kwijt. Voor verwarming en koeling tussen de 800 en 2000 euro en voor het beveiligen van je huis tussen de 700 en 5000 euro. 

Zoals je hebt kunnen lezen kan je je huis volledig slim maken, maar ook deels. Het is net waar jij je wooncomfort uit haalt en wat je dit qua investering waard is.