header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Wat is het beste schakelmateriaal?
  • Home
  • Blogs
  • Wat is het beste schakelmateriaal?
Wat is het beste schakelmateriaal? Wat is het beste schakelmateriaal?

Jan de Elektraman adviseert over het beste schakelmateriaal 

Hallo allemaal, Jan de Elektraman hier! Als elektra specialist heb ik door de jaren heen veel gezien en geleerd als het gaat om schakelmateriaal. Vandaag wil ik het met jullie hebben over wat nou eigenlijk schakelmateriaal is en hoe jij het beste schakelmateriaal kiest. Laten we er meteen induiken! 

Wat is schakelmateriaal? 

Schakelmateriaal is de ruggengraat van elk elektrisch systeem. Het zijn de schakelaars, stopcontacten, dimmers en andere apparaten die we dagelijks gebruiken om de stroom in en uit te schakelen.  

Eén van de belangrijkste aspecten van dit materiaal is de samenstelling ervan. Ik leg je graag uit hoe inbouw schakelmateriaal is samengesteld en wat de verschillende onderdelen inhouden. 

Om te beginnen bestaat inbouw schakelmateriaal uit drie belangrijke onderdelen: het basiselement, een centraaldeel en een afdekraam. Deze onderdelen werken samen om het schakelmateriaal te laten functioneren en een nette afwerking te geven. 

pasted_image_file65e710dd28575-image_dgxWv.png

Basiselement 

Het basiselement vormt de kern van het schakelmateriaal. Het is verantwoordelijk voor de functie ervan, zoals het schakelen van verlichting, het regelen van de temperatuur of het leveren van stroom via een stopcontact. Het basiselement wordt geïnstalleerd in een inbouwdoos, die zich in de muur bevindt. 

Centraaldeel 

Daarnaast hebben we het centraaldeel, dat dient ter afdekking van het basiselement. Dit kan bijvoorbeeld een schakelwip of een dimmerknop zijn, afhankelijk van het type schakelaar of stopcontact. Het centraaldeel zorgt voor een nette afwerking en maakt het mogelijk om het schakelmateriaal te bedienen. 

Afdekraam 

Het afdekraam is het laatste onderdeel en vormt de omlijsting rond het centraaldeel. Het afdekraam draagt bij aan de uitstraling van het schakelmateriaal en zorgt voor een nette afwerking op de muur. Afdekramen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij jouw interieur. 

Naast deze drie belangrijke onderdelen, zijn er nog verschillende soorten basiselementen die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de gewenste functie.  

Zo heb je bijvoorbeeld wisselschakelaars, kruisschakelaars, serieschakelaars en dimmers, elk met hun eigen toepassingen en mogelijkheden. 

Het is belangrijk om bij het kiezen van schakelmateriaal goed na te denken over de functies die je nodig hebt en de uitstraling die je wilt creëren in je ruimte.  

Met de juiste combinatie van basiselementen, centraaldelen en afdekramen kun je een schakelsysteem samenstellen dat perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften. 

En vergeet niet: bij het installeren van schakelmateriaal is veiligheid altijd van het grootste belang. Zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en indien nodig een professional inschakelt om ervoor te zorgen dat alles veilig en correct wordt geïnstalleerd 

Opbouw en (spat)waterdicht 

Opbouw schakelmateriaal is handig voor zowel binnen als buiten. Het kan eenvoudig op de muur worden gemonteerd zonder de wand te breken. Ideaal voor wasruimtes en garages.  

Voor buiten is er (spat)waterdicht schakelmateriaal beschikbaar, met IP44 voor spatwaterdichte en IP66 voor volledig waterdichte toepassingen. IP-waarden geven de mate van vocht- en stofdichtheid aan, waarbij het eerste cijfer staat voor stofbescherming en het tweede voor vochtbescherming. 

Hoe kies je het beste schakelmateriaal?  

Bij het kiezen van het beste schakelmateriaal zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden: 

1.Kwaliteit en betrouwbaarheid: Dit is absoluut nummer één in mijn boek. Je wil schakelmateriaal dat lang meegaat en betrouwbaar is, om problemen en veiligheidsrisico's te voorkomen. 

2. Design: Schakelmateriaal moet niet alleen goed werken, maar er ook goed uitzien! Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van opties als het gaat om stijl en kleur, zodat je iets kunt vinden dat perfect past bij je interieur. Bekijk mijn volledige assortiment schakelmateriaal hier

3.Technologische functionaliteit: Met de opkomst van slimme technologieën zijn er steeds meer schakelaars en stopcontacten die extra functies bieden, zoals draadloze bediening, timers en integratie met domoticasystemen. Denk na over wat je nodig hebt en wil in termen van technologische functionaliteit. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met me op voor advies!  

Let op! Schakelmateriaal is niet universeel. Je kan dus niet verschillende merken op elkaar aansluiten.  

Mijn persoonlijk advies 

Mijn persoonlijk advies? Het beste schakelmateriaal kiezen draait om jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Investeer in kwaliteit, kies een design dat bij je past en overweeg technologische functies. Het is een persoonlijke beslissing, maar met wat onderzoek vind je iets dat perfect past. En vergeet niet, als je vragen hebt, ben ik altijd beschikbaar voor advies via telefoon, app of e-mail