header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Wat is het verschil tussen YMVK kabel en XMVK kabel?
  • Home
  • Blogs
  • Wat is het verschil tussen YMVK kabel en XMVK kabel?
Wat is het verschil tussen YMVK kabel en XMVK kabel? Wat is het verschil tussen YMVK kabel en XMVK kabel?

YMVK of XMVK: het verschil uitgelegd 

Welkom op mijn pagina Elektra advies van Jan! Vandaag leg ik jullie het verschil tussen YMVK en XMVK uit. Geen zorgen, ik zal het simpel houden. 

Er zijn diverse types kabel op de markt. Je hebt installatiekabel, grondkabel, flexibele kabel en neopreen kabel.  

Daarop zijn ook nog weer een aantal varianten beschikbaar. Van grondkabel heb je YMVK-as en XMVK-as en van installatiekabels heb je YMVK, XMVK en YMVK-mb-ss. 

De meest voorkomende kabels zijn de YMVK en XMVK. Daar ga ik dan nu verder op in.  

YMVK of XMVK?   

De verschillen tussen YMVK en XMVK liggen op drie gebieden, namelijk de isolatiedikte, kwaliteit en de toepassing.   

De isolatiedikte van YMVK-kabel is minstens 0,7 mm, terwijl die van XMVK standaard 0,6 mm is. YMVK-kabel is dus dikker en daardoor beter geïsoleerd. Daarnaast heeft deze kabel de eigenschap dat het moeilijker brandbaar is. Daarom worden ze ook wel YMVKmb kabels genoemd. 

Verder is YMVK geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV.   

XMVK-kabels zijn zoals je al hebt kunnen lezen dunner en daardoor minder goed geïsoleerd. Deze kabel wordt voornamelijk gebruikt voor lichte voedingen tot 450/750V. Doordat deze kabel dunner is, is het wel makkelijker verwerkbaar. Ook is XMVK-kabel niet geschikt voor het bundelen.   

Welke kabel kies je in welke situatie?   

Je hebt al kunnen lezen over de isolatiedikte en ook de kwaliteit door onder andere de dikte van de kabel. Maar welke kabel kies je in welke situatie?   

YMVK 

Er zijn twee types YMVK-kabels, namelijk YMVK en YMVK-as. Beide zijn voedingskabels voor laagspanningsinstallaties tot 1000V. Je kan de kabel toepassen in alle ruimtes in de woning, vooral ook in vochtige ruimtes en daar waar hoge eisen worden gesteld aan brandveiligheid.   

YMVK kan zowel in zicht vast gemonteerd worden, maar ook in de grond (de-as variant) en heeft als voordeel dat het ook in kabelbundels gemonteerd kan worden.  Het verschil tussen de twee YMVK-kabels is dat de YMVK-as grondkabel direct in de grond gelegd mag worden. De YMVK-installatiekabel is alleen geschikt voor verbindingen boven de grond.   

XMVK 

Van de XMVK-kabel, zijn ook twee types, namelijk XMVK en XMVK-as. Beide soorten kabels zijn geschikt voor enkelvoudige verbindingen zoals aansluiting van verlichting en stopcontacten. Deze kabels zijn licht, hebben een kleine buitendiameter en een kleine buigstraal.   

Het verschil tussen de twee soorten is de plek van plaatsing. De XMVK-as grondkabel kan direct in de grond gelegd worden. De XMVK-installatiekabel is alleen geschikt voor verbindingen boven de grond.   

Flexibele kabel 

Ook heb je nog de flexibele kabel. Ook wel de rubberen, neopreen of siliconen kabel. Deze zijn in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn.   

Een neopreen of rubberen kabel is erg flexibel. Om die reden wordt het dan ook veel toegepast in de bouw en industrie. Ook is een rubber kabel goed beschermd tegen slijtage, water en olie. Deze kabel is bijvoorbeeld zeer geschikt om toe te passen als stroomkabel voor elektrisch gereedschap en verplaatsbare apparatuur.  

Dus... YMVK of XMVK?  

De keuze voor YMVK of XMVK, hangt af van de situatie waarin je de kabel gaat gebruiken. De keuze van de kabel maak je op basis van waar je het wil toepassen, de isolatiedikte die nodig is en welke kwaliteit gewenst is. Bij Voordeel Elektra hebben we topkwaliteit kabels, zoals die van het merk Eupen. Kom je er niet uit? Bel, app of mail me, ik sta klaar om je te adviseren. Elektrische groetjes! ??