header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Wat je moet weten over het vervangen van je meterkast
  • Home
  • Blogs
  • Wat je moet weten over het vervangen van je meterkast
Wat je moet weten over het vervangen van je meterkast Wat je moet weten over het vervangen van je meterkast

Als eigenaar van Voordeel Elektra, ontvang ik regelmatig vragen over het vervangen van meterkasten. Een belangrijke overweging bij het vernieuwen van je meterkast is de veiligheid en efficiëntie van je elektrische systeem. Hier zijn enkele essentiële punten die je moet overwegen voordat je besluit om je meterkast te vervangen. 

Wat zijn de kosten van het vervangen van een meterkast? 

De kosten voor het vervangen van je meterkast variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal groepen en het type meterkast dat je nodig hebt. Voor een 1-fase meterkast met 4 groepen liggen de kosten meestal tussen de €365 en €530. In het geval van een 3-fase meterkast met 4 groepen, zou je ongeveer €535 tot €555 kwijt zijn. 

Wil je een prijs berekening op maat? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor een offerte. 

Kan je zelf een meterkast vervangen? 

Hoewel het mogelijk is om zelf een meterkast te vervangen als je bekend bent met elektrotechniek, moet het aansluiten van de nieuwe groepenkast worden uitgevoerd door een professional met 'zegelrecht'. Dit garandeert niet alleen de veiligheid, maar zorgt er ook voor dat alles volgens de voorschriften wordt geïnstalleerd. 

Hoe lang duurt het plaatsen van een nieuwe meterkast? 

Het vervangen van een groepenkast met maximaal 12 groepen kan over het algemeen tussen de 1 en 3 uur duren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de installatie. 

Wie mag de meterkast aanpassen? 

De groepenkast is het hart van je elektrische systeem, en het is van vitaal belang dat het correct wordt geïnstalleerd en onderhouden. Terwijl het mogelijk is om zelf een groepenkast te vervangen, is het veel veiliger om dit over te laten aan een erkend installateur om fouten te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. 

Hoe lang gaat een meterkast mee? 

Oudere groepenkasten vertonen vaak tekenen van slijtage en kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Groepenkasten hebben doorgaans een levensduur van 20 tot 25 jaar, maar het is raadzaam om een jaarlijkse controle van je groepenkast door een erkende installateur te laten uitvoeren. Dit is essentieel om de veiligheid van je elektrische systeem te waarborgen.  

pasted_image_file6603e9388a145-image_vbCwo.png

Let op! Door het toenemende gebruik van elektriciteit in onze woningen zullen meterkasten sneller het leven zullen laten. Ook kunnen hierdoor sneller problemen ontstaan, zoals warmteontwikkeling en brand. Wil je hier meer over weten? Lees dan: "Over tien jaar zijn alle meterkasten versleten" op de website van BNR. 

Wat kan je zelf doen om je meterkast veilig te houden? 

  • Voorzie je meterkast van een rookmelder en een zaklamp. Installeer een rookmelder in je meterkast om je te waarschuwen bij rookontwikkeling. Zorg ook voor een zaklamp binnen handbereik, zodat je bij stroomuitval direct toegang hebt tot verlichting. 
  • Test regelmatig je aardlekschakelaar(s). Controleer de aardlekschakelaar(s) minstens twee keer per jaar. Deze schakelen uit bij lekstroom om elektrische schokken te voorkomen, bijvoorbeeld als gevolg van losse bedrading. 
  • Overweeg een overspanningsbeveiliging te laten installeren. Een overspanningsbeveiliging beschermt jouw elektrische apparaten tegen schade door te hoge spanningen, zoals veroorzaakt door blikseminslag in de omgeving. 
  • Houd je meterkast vrij en toegankelijk. Gebruik de meterkast niet als opslagruimte om branduitbreiding te voorkomen. Zorg ervoor dat de meterkast te allen tijde goed bereikbaar is voor snelle uitschakeling van de stroom. Plaats dus geen voorwerpen in of voor de meterkast die de toegang belemmeren. 
  • Vermijd het bewaren van brandbare materialen in de meterkast. Het opslaan van brandbare materialen in de meterkast kan de verspreiding van brand versnellen en de toegang tot de groepenkast belemmeren in geval van nood. Voorkom daarom het bewaren van dergelijke materialen in jouw meterkast. 


Voordeel Elektra: Als je goed advies wil  

Bij Voordeel Elektra begrijpen we het belang van een veilig en efficiënt elektrisch systeem. Als eigenaar van mijn elektra webshop sta ik persoonlijk voor je klaar met deskundig advies, of het nu gaat om de aanschaf van een meterkast of de benodigde componenten. Mijn expertise stelt me in staat om je te begeleiden bij de keuze van een nieuwe groepenkast, inclusief het aanbevolen merk, de juiste grootte en alle benodigde onderdelen, afgestemd op jouw specifieke behoeften. 

Hoewel we bij Voordeel Elektra geen meterkasten zelf vervangen, werken we nauw samen met een erkende monteur waar we je graag naar doorverwijzen. We begrijpen dat het vervangen van je meterkast een belangrijke investering is die zorgvuldig moet worden overwogen. Daarom raden we ten zeerste aan om advies in te winnen bij een professional om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geïnstalleerd en voldoet aan de geldende voorschriften. 

Bij Voordeel Elektra sta ik, samen met mijn toegewijde medewerkers, klaar om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor een veilig en efficiënt elektrisch systeem. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning. 


Met vriendelijke groet, 


Jan, Eigenaar  van Voordeel Elektra