header_logo
Hoe sluit je zelf elektra aan? Hoe sluit je zelf elektra aan?

Hoi allemaal, Jan de Elektraman hier! Ik ga jullie in simpele stappen uitleggen hoe je zelf elektra kunt aansluiten. Elektriciteit kan intimiderend lijken, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je dit zelf doen. Van mij krijg je een uitleg hoe jij in 7 stappen zelf je elektra kunt aansluiten!

Wil je deze ultieme checklist graag in je mail ontvangen? Meld je dan aan voor deze download.




Stap 1: Maak een elektra plan

Je gaat niet lukraak aan de slag met Elektra. Voor je de stroom uitschakelt ga je eerst naar de tekentafel. In dit elektra plan geef je antwoord op de volgende onderdelen.

Waar moet de elektra komen en wat voor elektra aansluiting? 

Neem de tijd om te bedenken waar je stopcontacten, schakelaars en verlichting wilt hebben. 

Teken het uit op een plattegrond. 

Maak hier een eenvoudige plattegrond van. Houd hierbij in gedachten dat de stroomaanvoer vanaf de groepenkast per vertrek leidt naar een centraaldoos. Vanaf de centraaldoos lopen leidingen naar diverse lichtpunten, stopcontacten en schakelaars in het huis.

Houd rekening met de apparaten en maximale belasting 

Bepaal welke elektra apparaten je gaat aansluiten en verdeel deze gelijkmatig. Dit doe je door de vermogens van alle apparaten die je op een groep aansluit op te tellen. De maximale belasting van een groep is ongeveer 3680 watt, dus zorg dat je onder die grens blijft.

Bekijk je huidige elektraplan

Zoek eventueel bouwtekeningen van je woning erbij of foto’s waar je de leidingen ziet lopen. Dit kan handig zijn om te achterhalen hoe lang het draad moet zijn. Gebruik dit als basis voor de aankoop van je producten.

Stap 2: Verzamel materialen en gereedschappen

Koop de benodigde materialen, zoals draad, kabels, schakelaars en stopcontacten. In onze webshop vind je een breed assortiment. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt, zoals een trekveer, schroevendraaier, striptang en een spanningstester.

Denk ook aan veiligheidsproducten zoals isolerende handschoenen en een veiligheidsbril. Heb je die nou niet? Geen probleem! Ook die verkopen we. Bestel deze gemakkelijk mee met de andere benodigde materialen!

Kom je niet uit je bestelling? Geen zorgen! Ik sta altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Je kunt eenvoudig een mailtje sturen of contact opnemen via telefoon of WhatsApp.

Zelfde dag verzonden of zelfs ophalen in Hengelo

Bestel je op werkdagen binnen onze openingstijden, dan versturen we je bestelling (mits op voorraad) dezelfde dag nog. Woon je in de buurt? Dan kan je je bestelling ook bij ons ophalen aan de afhaalbalie aan de Wegtersweg 14-8 in Hengelo.

Stap 3: Veiligheid eerst

Heb je de producten in huis en is je elektraplan klaar? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Schakel, voor je begint, altijd de stroom uit op de groep waar je aan gaat werken. Veiligheid staat voorop! Draag isolerende handschoenen en een veiligheidsbril voor je eigen bescherming.

Stap 4: Leg de elektra bedrading

Pak als eerste de trekveer en zorg dat deze door de leidingen heen getrokken wordt. Om dit soepel te laten lopen kan je overwegen om met afwasmiddel de trekveer wat gladder te maken. Zeker wanneer er al draad door de leidingen loopt kan dit voor een groter gebruiksgemak zorgen.

Maak de bedrading vast aan de trekveer én trek de veer met bedrading terug door buizen. Zorg er altijd voor dat je voldoende draad aan het einde eruit trekt om spelingsruimte te hebben voor het aansluiten. Sluit de bedrading aan op stopcontacten, schakelaars en verlichting volgens je plan. Zorg voor nette en georganiseerde bedrading. Vermijd scherpe bochten en knikken.

Kleurcodes van Elektra draden

Gebruik voor het aansluiten van elektra binnen standaard elektradraad en houd je aan de kleurcodes:

  • Bruin elektradraad: stroomaanvoer (fasedraad)
  • Blauw elektradraad: stroomafvoer (0-draad)
  • Zwart elektradraad: stroomaanvoer vanaf schakelaar naar lichtpunt (schakeldraad)
  • Geel/groen elektradraad: zorgt voor ontlading en afvoer van spanning (aardedraad)

Gebruik bij het aanleggen van elektra het juiste materiaal dat voldoet aan de gestelde normen:

  • Voor installatiedraad: pvc-elektrabuis
  • Voor aftakkingen: lasdoos
  • Voor inbouwschakelaars en stopcontacten: inbouwdozen

Stap 5: Sluit aan op de groepenkast

Nu is het tijd om de bedrading aan te sluiten op de groepenkast. Doe dit volgens de voorschriften. Controleer of alle draden stevig zijn bevestigd en goed zijn  geïsoleerd. 

Stap 6: Controleer en test

Schakel de stroom in en controleer of alles goed werkt. Gebruik een spanningstester om te zien of alle aansluitingen spanning hebben. Let ook op mogelijke kortsluitingen of andere problemen.

Stap 7: Documenteer je elektra plan

Maak een eenvoudig schema van het aangelegde elektrische systeem. Dit kan handig zijn voor toekomstige referentie of als je ooit besluit het huis te verkopen. 

Gefeliciteerd - Je hebt je eigen elektra aangesloten


En met deze 7 e stap komen we aan het eind. Met deze simpele stappen kun je zelf elektra aansluiten. Zeker weten dat je alle stappen in de juiste volgorde doorloopt?  Gebruik dan mijn handige checklist. Via deze link kan je de checklist aanvragen en dan stuur ik je die op de mail.

Wel zo handig. Dan kan je deze afdrukken en bij de hand houden tijdens het proces. Onthoud altijd dat veiligheid op de eerste plaats komt. Als het te ingewikkeld lijkt, schroom dan niet om een professional in te schakelen. Veel succes!