header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Buiten elektra punten maken? Hier moet je rekening mee houden!
  • Home
  • Blogs
  • Buiten elektra punten maken? Hier moet je rekening mee houden!
Buiten elektra punten maken? Hier moet je rekening mee houden! Buiten elektra punten maken? Hier moet je rekening mee houden!

Nu de zomer voor de deur staat, begrijp ik dat je je tuin wilt voorbereiden op het aanleggen van sfeerverlichting voor gezellige lange zomeravonden of heerlijk ontspannen in de jacuzzi. Daarvoor is het natuurlijk handig om buiten elektra punten aan te leggen. Om dit slim en veilig aan te pakken, zal ik je vertellen waar je rekening mee moet houden!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met het aanleggen van buiten elektra punten, is het verstandig om een plan te maken van wat je precies wilt en hoe het eruit moet zien. Het maken van een technische tekening met aansluitschema's kan je helpen een duidelijk beeld te krijgen van hoe de elektra door je tuin moet lopen. Als je uiteindelijk klaar bent met het aanleggen van de buiten elektra, is het belangrijk om uit te tekenen waar alle kabels in de grond liggen. Zo voorkom je dat je per ongeluk kabels beschadigt tijdens toekomstige tuinrenovaties. 

Om te beginnen met het aanleggen van buiten elektra punten, heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt voordat je aan de slag gaat. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt: 

Materialen: 

  • Spatwaterdichte kabeldoos. Let op de juiste beschermingsklasse (IP-waarde). Tegenwoordig moet dit bij een kabeldoos een IP65 beschermingsklasse zijn. 
  • Spatwaterdicht stopcontact en/of schakelaar. Schakelmateriaal voor buiten moet minimaal een IP44 beschermingsklasse hebben. 
  • Buitenlamp (met of zonder sensor) 
  • Grondkabel. Deze kabel is voorzien van een aardscherm, wat verplicht is voor buiten elektra. Deze kabels zijn te herkennen aan de code ‘as’ (bijvoorbeeld: 2 x 2,5 mm² YMvK-as kabel). 
  • Elektriciteitsbuis 
  • Zadels 
  • Pluggen 
  • Schroeven 

Gereedschappen: 

  • Kabelstripper 
  • Boormachine inclusief boren 
  • Spade 
  • Stanleymes 
  • Draadstriptang 
  • Schroevendraaier 
  • Spanningzoeker 

Veilig aansluiten op je groepenkast 

Ook belangrijk om rekening mee te houden in de voorbereiding is dat het aansluiten van buiten elektra op de groepenkast veilig en volgens de voorschriften moet gebeuren. Het is aan te raden om voor buiten elektra een aparte aardlekautomaat in de groepenkast te installeren. Let erop dat het totale vermogen dat op een groep wordt aangesloten niet hoger mag zijn dan 3680W. Zo zorg je voor een veilige en betrouwbare installatie. 

Nu kan het aansluiten beginnen 

Allereerst, veiligheid voorop! Het is belangrijk om het gebied waar je gaat werken vrij te maken van spanning. Dit kun je doen door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat uit te schakelen. Gebruik een spanningzoeker om te controleren of het gebied daadwerkelijk spanningsvrij is voordat je aan de slag gaat. 

Grondkabels trekken 

Trek een grondkabel naar de gewenste locatie voor je buiten elektra. Het is heel belangrijk dat de kabel niet onder spanning komt te staan. Dit kun je voorkomen door voldoende lengte te gebruiken. Voor bovengrondse installaties gebruik je een hostalietbuis om de kabel te beschermen. Je kan er ook voor kiezen om mantelbuis in de grond te leggen om je kabel doorheen te laten lopen. Meerwaarde hiervan is, dat je op een later moment nog meer kabels kan toevoegen, zonder dat je opnieuw een sleuf hoeft te graven. Let op: Zorg ervoor dat de grondkabel minimaal 60 centimeter diep in de grond ligt. 

Plaats een kabeldoos 

Plaats een centrale kabeldoos op de buitenmuur als verdeelpunt voor de buiten elektra. Schroef de kabeldoos vast nadat je de plek hebt gemarkeerd en de gaten hebt geboord. Gebruik de bijgeleverde wartels om de kabeldoos af te sluiten.  Indien gewenst, kan je ook ondergrondse verbindingen maken. Daarvoor gebruik je een gietmofpakket

Sluit de stroomkabel aan 

Verwijder de buitenmantel van de kabel binnen de kabeldoos. Leid de kabel strak en recht over de muur met behulp van een grijze slagvaste elektrabuis en zet deze vast met zadels. Strip ongeveer 1 cm van de aders blank. Heb je geen draadstripper? Maak een ondiep sneetje met een hobbymes in de buitenmantel en buig deze om. Zo kun je de buitenmantel eenvoudig verwijderen. 

Sluit het buiten elektra punt aan 


Buiten stopcontact 

Leid een YMvK-as kabel van de kabeldoos naar het buiten stopcontact. Strip de draden en sluit ze aan op de juiste polen. De bruine draad (met spanning) gaat naar de ‘L’ van ‘Line’ en de zwarte schakeldraad naar de andere zijde. 

Buiten verlichting 

Installeer de tuinlamp op de sokkel en sluit de stroom aan. Zet de hoofdschakelaar weer aan en controleer of alles correct werkt.  

Zo, nu kun je zelf op een slimme en veilige manier buiten elektra punten aanleggen. Met de juiste kennis en materialen ben je in staat om jouw tuin van elektriciteit te voorzien zonder risico's te nemen. 

pasted_image_file6655b7b6a30a3-image_bkzaX.png

Heb je toch nog vragen of behoefte aan advies? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen! Ik sta klaar om je te helpen. Je kunt me bellen, een berichtje sturen via de chat op de website, of een e-mail sturen. Wil je liever persoonlijk advies? Kom dan even 'an' bij Jan de elektraman!