header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Energie besparen? Zo doe je dat!
  • Home
  • Blogs
  • Energie besparen? Zo doe je dat!
Energie besparen? Zo doe je dat! Energie besparen? Zo doe je dat!

Onze tips om energie te besparen!

Nu energie steeds duurder wordt zijn veel mensen op zoek naar handige tips om energie te besparen. Want wees eerlijk, niemand wil te veel betalen. Maar hoe pak je dit nu aan? Lees hier snelle en makkelijk toepasbare tips. En.. Lees over wat duurzamere en wat meer kostbare tips, maar die zeker de moeite waard zijn om je eens in te verdiepen. 

Energie besparen met maatregelen die geen of vrijwel geen geld kosten 

Uiteraard snappen we dat je eerst alles wil proberen om zelf energie te besparen, zonder dat je kosten hoeft te maken. Lees hier tips die geen tot weinig geld kosten. 

  • Begin bijvoorbeeld eens je verwarming omlaag te zetten. Bij voorkeur op 19 graden en houdt een constante temperatuur aan. Hier bespaar je veel energie mee, omdat je niet telkens hoeft op te warmen. 
  • Dicht alle spleten en kieren in huis. Werk bijvoorbeeld met een tochtstrip bij ramen en deuren. Een kier bij het kozijn kan je dichten door het dicht te kitten. De temperatuur in je huis blijft hierdoor constanter, waardoor je niet hoeft bij te stoken. Dit voelt een stuk aangenamer en hiermee kan je flink energie besparen. 
  • Ook kan je radiatorfolie en of een radiatorventilator gebruiken. Dit weerkaatst de warmte terug de ruimte in. De ventilator zorgt voor verspreiding in de ruimte. 
  • Je kan er ook voor kiezen om truien en dekens te gebruiken om je warm te houden, en daarnaast gordijnen en vloerkleden om het huis warm te houden. Deze maatregelen kosten relatief weinig, maar helpen je warm te blijven, waardoor je minder snel de verwarming aanzet, of hoger zet. Daarnaast oogt een dekentje, een mooi gordijn of een vloerkleed ook nog eens gezellig. Ik zeg een win-win situatie! 
  • Probeer sluipverbruik te voorkomen, door het stroom van alle apparaten af te halen en bijvoorbeeld de lader uit het stopcontact te halen als je geen apparaat aan het opladen bent.  
  • Een goede oplossing is een stopcontact met schakelaar waar je meerdere apparaten op aan kan sluiten. Die kan je dan allemaal tegelijk uitschakelen als je het niet meer hoeft te gebruiken. 
  • Ook kan je energie besparen door je waterverbruik te verminderen. Dit doe je bijvoorbeeld door korter te douchen en rest water op te vangen en her te gebruiken. Wat ook besparend werkt is een waterbesparende douchekop. Dit kan voor een gezin jaarlijks bijna 100 euro schelen. 
  • Was op 30 graden. Met de wasmiddelen van tegenwoordig, wordt de was ook bij 30 graden goed schoon. Door minder warm te wassen, bespaar je flink op je energierekening. 
  • Hang daarnaast was op in plaats van in de droger te drogen. Uiteraard bespaart dit veel energie. Mocht je de droger toch willen gebruiken, zorg er dan voor dat je het filter goed schoonhoudt. Dan kan de droger zo efficiënt mogelijk drogen. 

 

Energie besparen met maatregelen die een klein beetje geld kosten 

Een kleine investering kan op de langere duur enorm veel energie besparen. Vervang bijvoorbeeld alle lampen in huis voor ledlampen. Die kan je jaarlijks zo'n 50 euro besparen. Zorg er daarnaast ook voor om je lampen stofvrij te houden. Het zal je misschien verbazen, maar ook dit werkt energiebesparend.  

Dimmers geven niet alleen een gezellig licht, maar besparen je ook de nodige energie als je de lampen terug dimt. 

Gebruik tevens bewegingssensoren. Dit bespaart enorm veel energie ten opzichte van lichtbronnen die uren achtereen aan staan.  

 

Een energieneutraal huis, een investering voor de toekomst 

Zoals eerder al werd benoemd zijn er ook meer ingrijpende energiebesparende maatregelen die een behoorlijke investering kosten, maar op de lange duur je heel veel geld gaan besparen. Lees hier over investeren in een energieneutraal huis. 

  • Als eerste begin je met het verbeteren, bijvoorbeeld van je schuine dak, de spouwmuur, de vloer en neem ook HR++ glas. Je kan isoleren met verschillende materialen zoals glas en staalwol, maar ook met meer natuurlijke producten zoals wol, hout en hennepvezels. Je kan zelfs tweedehands isolatieproducten gebruiken. 
  • Een goed geïsoleerd huis laat minder lucht door, waardoor je ook minder frisse lucht in huis krijgt. Verbeter daarom de ventilatie door bijvoorbeeld zelfregelende roosters in de kozijnen of een ventilatie unit in de woonkamer te plaatsen. 
  • Check ook of je radiatoren geschikt zijn voor aansluiting op een warmtepomp. De temperatuur van water van een cv-ketel is warmer (70 graden) dan water van een warmtepomp (50 graden). Als de radiatoren te klein zijn verwarmen ze niet genoeg en blijft het koud. Je kan er dan voor kiezen om grotere radiatoren te plaatsen, radiatoren bij te plaatsen of een vloerverwarming erbij aan te leggen. 
  • Een van de laatste stappen is overstappen op elektrisch koken. Dit omdat dit maar een heel klein percentage van je gasverbruik is. Toch is het overstappen van gas op elektrisch uiteindelijk wel noodzakelijk als je je huis energieneutraal wil maken. 
  • Vervang je cv-ketel voor een warmtepomp.  Er zijn verschillende varianten. Afhankelijk van bijvoorbeeld of er een warmtenet in je wijk komt kan je kiezen welke je nodig hebt.  
  • Wek zelf je elektriciteit op met een zonne-energie installatie. Onderzoek als eerst hoeveel energie je nodig hebt. Houdt daarbij ook de toekomst in je achterhoofd. Dus kijk naar je huidige verbruik, maar bedenk ook of je bijvoorbeeld nog voornemens bent om een elektrische auto aan te schaffen, die je bij huis wil kunnen laden. Op basis hiervan kan je bepalen hoeveel panelen je nodig hebt. 

Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie over het verduurzamen van je woning? Lees dan hier verder. Mogelijk kom je ook nog in aanmerking voor een subsidie. 

Andere blogs Lees hier blogs over onderwerpen gerelateerd aan de categorie waarin je je bevindt. In onze blogs schrijven we over verschillende onderwerpen op gebied van elektra, die nuttig voor jou kunnen zijn als professionele installateur of als een doe-het-zelver.