header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Tl-verlichting, niet meer van deze tijd!
  • Home
  • Blogs
  • Tl-verlichting, niet meer van deze tijd!
Tl-verlichting, niet meer van deze tijd! Tl-verlichting, niet meer van deze tijd!

Tl-verlichting past niet meer in onze huidige duurzame maatschappij 

Tl-verlichting, wie kent het niet? Vooral in bedrijfspanden is deze verlichting veel toegepast. Maar daar komt binnenkort een einde aan, want vanaf februari 2023 komt er een verbod op tl-verlichting. 

Waarom komt er een verbod op tl-verlichting? 

Allereerst omdat het energie slurpers zijn. Met een alternatief zoals LED bespaar je maar liefst tussen de 50 tot 70 procent aan energie. Ook is Tl-verlichting erg breekbaar. En als het breekt, kan het slecht voor je gezondheid en voor het milieu zijn, doordat er kwik in de lamp verwerkt is en dit dan kan vrijkomen. Het is ook slecht voor je gezondheid, omdat tl-verlichting knippert bij het opstarten.  Dit kan hinder veroorzaken aan je ogen en je kan er hoofdpijn van krijgen.  

 

Welk alternatief is er voor tl-verlichting? 

Vanaf 2010 wordt veel tl-verlichting al vervangen door ledverlichting. Deze energiezuinigere optie wordt door onze overheid gestimuleerd. En dan met name ook in het bedrijfsleven. Dit is een vrij eenvoudige manier om energie te besparen en te werken aan het behalen van klimaatdoelen. 

De overheid stimuleert bedrijven om over te stappen door middel van o.a. de Energie Investering Aftrek subsidie. 

Wat zijn de voordelen van ledverlichting? 

Ledverlichting kent meerdere voordelen. Zo heeft het een hogere lichtopbrengst dan tl-verlichting. Vooral op de werkplek is meer licht een prettige bijkomstigheid. 

Daarnaast zijn de led panelen ook moderner en mooier om te zien dan de ouderwetse tl-buizen. En daarnaast ook veel rustiger voor het oog, wat veel hoofdpijn kan voorkomen. 

Ledverlichting gaat ook vele malen langer mee. Ouderwetse tl-verlichting gaat zo’n 10.000 branduren mee. Een kwalitatief hoogwaardige LED tl gaat daarentegen tot wel 70.000 branduren mee. Een behoorlijk verschil! 

 

Wat betekent dit nu concreet? 

Ledverlichting, je ontkomt er niet meer aan en zeker niet als ondernemer. Tl-verlichting wordt zoals je hebt kunnen lezen uit gefaseerd. Dit houdt in dat zowel de productie als de import per februari 2023 verboden gaat worden. Onderneem dus op tijd actie om je tl-verlichting te vervangen door ledverlichting. Anders kom je in 2023 misschien wel in het donker te zitten. 

Andere blogs Lees hier blogs over onderwerpen gerelateerd aan de categorie waarin je je bevindt. In onze blogs schrijven we over verschillende onderwerpen op gebied van elektra, die nuttig voor jou kunnen zijn als professionele installateur of als een doe-het-zelver.