header_logo
Load balancing, dat stroomt! Load balancing, dat stroomt!

Voorkom overbelasting van je stroomvoorziening: Kies voor Load balancing

Tegenwoordig gebruiken we steeds meer elektrische apparaten in en om het huis. Dit betekent een grotere belasting van het stroomnetwerk.

Nu het elektrisch rijden de laatste jaren ook in populariteit is toegenomen, krijgen steeds meer mensen ook een laadpaal aan huis. Dit is een extra belasting op het stroomnetwerk. Om te voorkomen dat je stroomnetwerk overbelast raakt, kan je kiezen voor load balancing. 

 

Wat is load balancing 

Load balancing is de techniek om stroom te verdelen over het netwerk om overbelasting te voorkomen. Bij laadpalen is Dynamic load balancing (DLB) uitgevonden om stroomuitval te voorkomen. Als jouw laadpaal deze functie heeft, ben je ervan verzekerd dat je stroomnetwerk niet overbelast raakt. Het systeem meet bijna continu hoeveel stroom er wordt afgenomen en grijpt in als het kritiek wordt. 

 

Hoe sluit ik het aan? 

Naast een slimme laadpaal of laadstation heb je een module nodig die het stroomverbruik in huis meet. Deze module kan in de meterkast geplaatst worden, en communiceert via een datakabel met het laadstation. 

 

Heb ik load balancing nodig? 

Je hebt load balancing niet per se nodig. Het is een extra dienst, om het laden te vergemakkelijken. 

Het opladen van een elektrische auto vraagt al snel ruim meer dan de helft van de gemiddelde elektriciteitscapaciteit van je stroomnetwerk. Heb je meer energievreters in huis, zoals een boiler, elektrische oven of inductiekookplaat, dan heb je al gauw last van overbelasting. Je wil niet dat alles op zwart gaat zodra je je auto oplaadt.  

Een laadpaal met load balancing kost gemiddeld slechts zo’n € 150 tot € 200 meer dan een laadpaal zonder. Als je daar tegenover zet dat je waarschijnlijk je meterkast moet vervangen als je een laadpaal zonder DLB neemt en de kosten die daarmee gemoeid gaan, dan heb je eigenlijk al wel het antwoord op de vraag of je load balancing nodig hebt. 

Andere blogs Lees hier blogs over onderwerpen gerelateerd aan de categorie waarin je je bevindt. In onze blogs schrijven we over verschillende onderwerpen op gebied van elektra, die nuttig voor jou kunnen zijn als professionele installateur of als een doe-het-zelver.