header_logo
  • Home
  • Blogs
  • Verlaagd btw-tarief zonnepanelen 2023: wat verandert er?
  • Home
  • Blogs
  • Verlaagd btw-tarief zonnepanelen 2023: wat verandert er?
Verlaagd btw-tarief zonnepanelen 2023: wat verandert er? Verlaagd btw-tarief zonnepanelen 2023: wat verandert er?

Verlaagd btw-tarief zonnepanelen 2023: Wat betekent dit voor jou?


Per 1 januari geldt het verlaagd btw-tarief 2023 van 21% naar 0%. De verlaging van het btw-tarief zal alleen gelden voor de levering en/of installatie van niet-geïntegreerde panelen en zonnepanelen als dakbedekking die worden aangebracht op of in de directe omgeving van woningen. Dit betekent dat deze btw-verlaging dus alleen geldt voor particulier gebruik.  


Met dit nieuwe wetsvoorstel van het verlaagd btw-tarief 2023, hoopt het kabinet dat particulieren gestimuleerd worden om zonnepanelen aan te schaffen. Ook scheelt dit zowel de belastingdienst als de particulier een hoop administratieve rompslomp, omdat de btw niet meer teruggevraagd hoeft te worden.  


Dit wetsvoorstel heeft gevolgen voor meerdere partijen, waaronder leveranciers, installateurs en aannemers. Het is voor deze partijen belangrijk om actie te ondernemen.  


Maar welke actie moet er dan ondernomen worden door o.a. leveranciers, installateurs en aannemers?   

Als leverancier, installateur of aannemer moet je kunnen bewijzen dat de zonnepanelen op of bij een woning zijn geïnstalleerd. Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld een print screen te maken van het adres in BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen).

Je moet dit bewijs dan goed bewaren in je administratie, want de Belastingdienst kan bij een controle de administratie opvragen.  


Dus waar het voor de particulier en de belastingdienst vergemakkelijkt wordt met het verlaagd btw-tarief 2023, is het voor bijvoorbeeld ons als leverancier extra werkzaamheden in het bijhouden van de administratie en aanpassingen op de website. En daar wringt voor ons nou net de schoen.  


De nadelen voor Voordeel Elektra van het verlaagd btw-tarief 2023   


Het verlaagd btw-tarief 2023 heeft ten eerste het nadeel dat wij een extra administratieve handeling moeten verrichten. Namelijk om bijvoorbeeld de klant op te zoeken in de basisregistratie adressen en gebouwen, om vervolgens een print screen te maken en dan in onze administratie toe te voegen.


Daarnaast zal er op de website ook iets aangepast moeten worden, namelijk dat de btw voor een particulier niet berekend wordt. Of dat de btw wel berekend wordt, maar dat het achteraf terugbetaald wordt, zodra duidelijk is dat het om een particuliere aanschaf gaat.   

Voor Voordeel Elektra heeft het verlaagd btw-tarief 2023 eigenlijk alleen maar nadelen.  


Voordeel Elektra doet niet mee aan het verlaagd btw-tarief 2023  


Voordeel Elektra is een klein familiebedrijf, die als kleine ondernemer al aardig goed meekomt met de grote spelers in het veld.We kunnen elektra materialen voor een scherpe prijs aanbieden.


Ook staat persoonlijk contact en service bij ons voorop. Wij houden van eenvoudig zakendoen zonder al te veel poes pas, waardoor we elektra materialen scherp kunnen aanbieden en goede service kunnen bieden.


Dit nieuwe wetsvoorstel van het verlaagd btw-tarief 2023 zorgt voor ons alleen maar voor poes pas, wat ten koste zou kunnen gaan van wat wij belangrijk vinden zoals het stukje service.

We worden dan te druk met de administratieve rompslomp. Daar passen we voor.


We hebben dus besloten geen zonnepaneel materiaal meer te verkopen aan particulieren. Je kunt bij ons alleen als zakelijke klant nog de zonnepaneel materiaal kopen.

Uiteraard kunnen we je als particuliere klant wel in contact brengen met een zonnepanelen bedrijf, die je van A tot Z kan helpen in de aanschaf en het installeren van de zonnepanelen installatie. 

 

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. 

Andere blogs Lees hier blogs over onderwerpen gerelateerd aan de categorie waarin je je bevindt. In onze blogs schrijven we over verschillende onderwerpen op gebied van elektra, die nuttig voor jou kunnen zijn als professionele installateur of als een doe-het-zelver.